Pirilla_hi_res727.jpg

Merhaba.

Ben Uzman Diyetisyen & Psikolog Pırıl.

Blue Majik Nedir? Kimlerdendir?

Blue Majik Nedir? Kimlerdendir?

Hiç farkettin mi bilmiyorum. Ben de kendim farketmedim işin doğrusu. Küçükken annem bir seyahat esnasında söylemişti. Doğada nerdeyse hiç mavi besin yok. Bir kaç mantar, ve yabani meyve ,ya da blueberry dışında, manava gidip baktığımızda mesela…

Bu bilgi niyeyse, 5 yaşındayken benim ilgilimi ‘’aşırı’’ çekmeyi başarmıştı. Şimdi Cem Yılmaz esprisi kıvamında anlatınca o kadar da tuhaf gelmedi.

Aslına bakarsan, mavi yiyecek olmamasının muhtemel sebebi gökyüzü rengi ile alakalı bir teoriye göre. Renkler aslında yoktur, optik yanılsamadır hikayesi hani. Daha doğrusu ışığın soğurulması ve yansıtılması hikayesi. (Annem yazın beyaz giyin deseydi sanırım daha rahat anlardım ama kışın koyu renk, yazın açık renk giymeyi ben bu hikayeyle öğrendim:)

Velhasıl gel zaman git zaman sen bir bak ki Instagram alemi bebek mavisi smoothie kaseleri ile patla! Tabi bunun aslında öncesinde hayatımıza mavi-yeşil alglerin girmesi, bunlardan elde edilen yeşil ve mavimtrak tozlarla enteresan renklerin oluşması var.

Uzatmadan, bu mavi rengi veren şeyle seni tanıştırayım; Blue Majik. Blue Majik, spirulina’nın bir pigmenti olan ‘’phycocyanin’’ in bir özüdür.Mavi rengi veren de bu etken maddedir. (sanırım fikosayanin diye telaffuz edilse gerek:)) Spiruluna ile aynı şey değil yani.

IMG_7579.JPG

Amerika’da en büyük pay sahibi olan marka E3 Live. (tık tık:https://www.e3live.com)
Web sitelerinde de, ürünün üstünde de şöyle bir ibare var:

‘’Eğer ‘’FARKI’’ hissetmezseniz, kargo ücreti hariç, ürünün bedelini 1 yıl süreyle, aldığınızı beyan ettiğiniz takdirde iade ediyoruz. ‘’

IMG_4153.jpg

Satış stratejisi mi bilemem. Farkedilen farkın da yine web sitesinde tırnak içinde yazdıkları :

’’Fiziksel rahatsızlığı gidermek (relieves physical discomfort) , yani tüketiciler daha iyi hissetmek, daha fazla aktivite yapmak ve daha iyi bir yaşam kalitesinin tadını çıkarmak anlamına gelir * ‘’ şeklinde beyan etmişler. 

IMG_4151.jpg

Diğer öne çıkan faydaları da eklem sağlığı ve enflamasyon azaltma özelliği. Öyle ki paketin önünde kocaman bu ibare var. Bitkisel B12 içeriği de fena görünmüyor. (Hemen heycanlanmayıp Insatagramda @simdipirilla #pirillabiyoyararlilik postuna bakalım:)

IMG_4152.jpg

Spirulina veganlar için bir bitkisel protein desteği olarak lanse ediliyor. Öyle ki 100g’ında 57g a yakın protein var ve 289 kalori. Ancak 100g spirulinayı tüketmek hiç kolay değil. Çok keskin bir tadı var. Tadına okeysek bile günde 100g gibi çok büyük bir miktarı tüketmek ne kadar mantıklı emin değilim. 10g yani 1 koca çorba kaşığı 5.7g gibi protein sağlayabilir. Özellikle vegansan, başka opsiyon yoksa destek olarak denenebilir. 

Blue Majik’in makro besin içeriği hiç bir yerde yok (bulan buyursun yeşillendirsin:). Zaten şahsen ben bir kaç deneme yaptım ve 5g’dan daha fazlası nasıl tüketilir inan tahmin edemiyorum. 1g’ı 5 kalori. Paket üstünde sodyum ve B vitamini bilgisi var. Günlük tavsiye edilen 1g’ın tamamı protein olsa dahi bu protein ihtiyacı karşılamaya imkan sağlamıyor dolayısıyla. 

F256007D-4432-4E1E-A719-F84166C1694E.JPG

Tadına gelecek olursak… Ben spirulinanın tadını hiç sevmiyorum. Bu da onun gibi. Benim için, suya falan koyup tüketmemin imkanı yok dolayısıyla. Meyve-süt grubu ile bu şekilde gayet iyi ama.

Türkiye’de ben rastlamadım. Amerika’da bir kutu fiyatı (tahmini 50 servis) 38 dolarla 62 dolar arasında değişiyor. Blue Majik ya da spirulina tüketmezsek bağışıklığımız kahrolur mu? Hayır. Alırsak mucizevi bir şekilde güçlü olur mu? Muhtemelen bu da hayır.

Bilimsel tarafına gelirsek, şahsım adına yine çok elle tutulur bir bilgiye ulaşamadım. Spiruluna ile ilgili daha çok makaleler mevcut ama onlar da genel anlamda muamma.

Bulduğum en anlamlı çalışma, 2016 yılında yapılan bir derleme bir çalışmada, spirulinadan elde edilen fiko-sindirim pigmentinin (Blue Majik’in etken maddesi) bazı bağışıklık güçlendirici, antioksidan ve anti-enflamatuar güçlere sahip olduğuna dair kanıtlar göstermiş. Ancak, incelemede ayrıca daha fazla araştırmanın gerekli olduğu sonucuna varmışlar. 

(Qian Liu, Yinghong Huang, Ronghua Zhang, Tiange Cai, and Yu Cai, “Medical Application of Spirulina platensis Derived C-Phycocyanin,” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2016, Article ID 7803846, 14 pages, 2016. https://doi.org/10.1155/2016/7803846.)

Beslenmenin ‘’trendi’’nin olması bana çok tuhaf ve gereksiz geliyor. Hayatımıza sağlıklı devam edebilmek için besinleri tüketiyoruz zira. Yeni gelişmelerden haberdar olmak lazım ancak hiç bir destek ya da besinin ‘’mucize’’ olmadığını da unutmamak lazım. 

Bu ‘’yeni çıkan’’ ürünler hakkında hem detaylı bilimsel çalışmalar bulunmuyor hem de sürekli kullanımda ne gibi pozitif ya da negatif etkileri var bilinmiyor. Denemek güzel olabilir denk gelirseniz. Ancak ne olursa olsun hayatımızın ortasına kocaman bir besini koymak, amacımız ne olursa olsun mantıklı,sağlıklı ve güvenli değil benim düşüncem. Tercih senin. 

Karşına çıkarsa, denemek istersen aklında olsun diye paylaşmak istedim. 

Son olarak, hamileysen, emziriyorsan, herhangi bir otoimmun hastalığın varsa ya da immun-suppresant ilaç kullanmaktaysan, fenilketonurin varsa bunu denemeden muhakkak doktoruna danışmalısın.

Çok sevgiler,

 

P.

DOSYA YAZI: Besin İntoleransı vs. Besin Alerjisi ve Tanı Testleri Savaşları

DOSYA YAZI: Besin İntoleransı vs. Besin Alerjisi ve Tanı Testleri Savaşları